Често слушаме за важноста од додавање на масна риба, брокула и вистинско маслиново масло во вашата исхрана, но има и намирници за кои повеќето луѓе не знаат дека се исто така здрави.
Ендокринологот Кетрин Јанг откри која храна може да го подобри здравјето, но за која ретко се зборува.
Според лекарите, на листата се наоѓа и црницата која содржи антиоксиданс ресвератрол кој може да го забави стареењето. Јаткастите плодови, особено макадамијата, се извор на здрави масти кои играат важна улога во формирањето на клеточните мембрани.
Циметот помага во регулирање на нивото на гликоза во крвта и ја намалува желбата за слатки. Покрај тоа, овој зачин може да се користи како замена за шеќер и, на пример, да се додаде во кафе.
Д-р Јанг конкретно ги истакнува незрелите банани. Тој вели дека ова овошје содржи вреден елемент – отпорен скроб. Според д-р Јанг, ензимите на панкреасот не го разградуваат, па навлегува во цревата и служи како храна за корисните бактерии кои живеат таму.
Друга придобивка од зелените банани е тоа што помагаат да се избегнат скоковите на шеќерот во крвта. Ова е важно и за дијабетичарите и за оние кои сакаат да го контролираат својот апетит.
Незрелите банани се извор и на магнезиум и калиум кои го подобруваат липидниот состав на крвта, а содржат и триптофан кој го подобрува квалитетот на сонот.