Facebook има нови игри за деца кои треба да ги научат како безбедно да користат Интернет

Facebook има нови игри за деца кои треба да ги научат како безбедно да користат Интернет

Facebook најави нови активности на својата платформа за деца, Messenger Kids, која треба да им помогне да научат како безбедно да користат Интернет и да носат „здрави одлуки онлајн“.

Експерти за онлајн безбедност, развој на деца и детски медиуми учествуваа во развојот на Messenger Kids Pledge и Pledge Planets, соопшти компанијата, најавувајќи го започнувањето на интерактивната активност Pledge Planets на Messenger Kids.

Pledge Planets се заснова на она што Facebook го вели дека се принципите на Messenger Kids се: бидете љубезни, почитувајте, бидете безбедни и забавувајте се.

Во секоја епизода, децата им помагаат на ликовите да се движат низ различни социјални ситуации и да донесат одлуки кои водат до позитивни исходи.

Првата епизода, „Биди љубезен“, која веќе е објавена во земјите каде што е достапен Messenger Kids, вклучува две игри кои ќе им помогнат на децата „да научат и вежбаат како да се однесуваат љубезно“, велат од компанијата. Во оваа епизода, играчите се среќаваат со сопственикот на сендвичара. Играчите мора да му помогнат на сопственикот да ги прочита рецензиите и да одговара на точниот онлајн одговор за секој. Оваа игра ги учи децата да препознаваат љубезно и нељубезно однесување и да се запознаат со алатки како што се блокирање и пријавување.

Во втората игра, играчите нарачуваат сендвич избирајќи ги емотиконите што најмногу одговараат на расположението на клиентот. Оваа игра ги учи децата како да ги читаат емоциите на луѓето на Интернет.

Facebook ја претстави Messenger Kids, верзијата на својата апликација Messenger за деца која се поврзува со Facebook сметката на родителите, за прв пат во 2017 година. Минатата година компанијата, притисната од критиките, ги одложи плановите за детска верзија на Instagram.

Иако овие игри навистина ги учат децата како да користат Messenger, вистинското прашање е дали Facebook е квалификуван да ги учи на здрави одлуки и безбедност на интернет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *