Денес се празнува Огнена Марија. Празник на целиот христијански свет

 

Огнена Марија, Светата маченичка Марина е роден во Антихија. Крстена е на 12 години, а за нејзината вера во Исус Христос пострада во времето на царот Диоклецијан.

Според народното верување, Света Марина пали и казнува со оган, како Свети Илија кој казнува со молњи и таа спаѓа во “огнените” светци.

Вообичаено е на овој празник, кога заради жештините “гори небото и земјата, не се работи “ниедна работа”. Во народната традиција сочувани се примери на пожари или громови во во топлите празнични денови изгореле жито, сено и домовите на луѓето кои го прекршиле празникот и работеле на празникот на Свети Марина.

Според христијанската традиција, Светата велиомаченичка Марина е исечена со меч во својата 16. година во времето на царот Диоклецијан.

Во некои православни цркви се слави како Маргарета Антиохиска, кој страдала заради верата во Христа.

Нејзините мошти сместени се во Цариград до доаѓањето на крстоносците, а сега нејзината рака е во манастирот Ватопед на Света. Во манастирот на света Марина во Албанија на планината Лонга над Охридското Езеро почиваат нејзините свети мошти, кои ги посетуваат и православните и муслиманите.

Во источното и во западното сликарство Светицата е насликана со крст и палма, симбол на мачеништво во раце, змеј под нозете и често со куќи во пламен во позадина.

Огнена Марија во некои православни семејства се одбележува како слава.

Овој празник на црквата во календарот не е означен со “црвена буква”, но сепак е многу почитуван во црквата и меѓу народот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *