ЌЕ ЛЕТААТ КАЗНИ ЗА ГАЗДИТЕ КОИ НЕМА ДА ЈА ИСПЛАЌААТ МИНИМАЛНАТА ПЛАТА

Со казни и контроли министерството  за труд  ќе утврдува дали газдите  ќе  ја исплаќаат  минималната плата.

Од министерството велат дека  учинокот кој стои во законот како услов за исплата на минималецот е дискутабилен и може да има злоупотреби. Синдикатот пред два дена обелодени дека загарантирана плата нема да има за сите работници, туку само за тие кои ќе оставарт норма. Но не е презизирано кој и како ќе се утврдува истата.

Од Синдикатот на индустријата се револтирани – во преговорите со влада на социјално- економскиот совет било одлучено учинкот повеќе да не посоти, но откако законот е влезен во собрание, терминот е вратен во текстот.

Од октомври минимална плата од 12 илјади денари треба да добијат 130 илјади работници.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *