ШТО НА ВАШЕТО ТЕЛО МУ ПРАВИ ЕДНА ИСПИЕНА ЛИМЕНКА?

Сигурно ви се случило барем еднаш да сте биле толку преморени што сте посегнале по некој енергетски пијалак.
Еве што точно се случува во телото откако ќе испиете само една лименка.

Првите 10 минути – кофеинот ја поттикнува циркулацијата и го зголемува притисокот и отчукувањата на срцето.

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ: ОД ВТОРНИК: Поевтинуваат горивата и бензините во Македонија?

 
После 15 минути – концентрацијата се зголемува.
 
После половина час – престанува апсорпцијата на кофеин, исчезнува поспаноста поради високиот притисок и налетот на шеќер.
 
Еден час подоцна – се намалува енергетскиот ефект и повторно чувствувате замот. Пијалокот започнува да ги отстранува корисните елементи од телото.
 
После 6 часа – нивото на кофеин паднало за 50 отсто.
 
После 12 часа – испарил целиот кофеин. Колку точно време е потребно за да дојде до тоа, зависи од вашата физичка активност и староста.
 
После 24 часа – редовната консумација на енергетски пијалаци предизвикува главоболка, иритабилност и проблеми со варењето. Немате енергија.
 
После 2 недели – телото се привикнува на редовно дозирање со кофеин и го намалува ефектот на пијалакот. Можни се проблеми и неосоница, дебелеење (поради шеќерот), нервоза и преголема емоционална чувствителност, забрзан пулс и висок притисок.
 

Заклучок – најдобар извор на енергија е здравиот животен стил. Спијте доволно, спортувајте и јадете квалитетна храна. Ако пречесто сте уморни, советувајте се со лекар.

извор: vrabotuvanje.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *