Црвени налепници за автомобилите со најлоша емисија и забрана за возење кога воздухот е загаден

Црвени налепници за автомобилите со најлоша емисија, забрана за возење кога воздухот е загаден

За брзо решавање на проблемот со загадувањето не се потребни милиони и не се потребни години, туку е потребна храброст и решителност на тие што ги водиме божем за државни функцонери.

Загадувањето со честички ПМ ниту е проблем што не се надминува, ниту е проблем што не е надминат. Градови во Европа со многу повеќе жители, возила, индустрија, сообраќај, објекти во изградба, од Скопје, Тетово, Битола, Кичево, а по ново и Штип, го надминале проблемот, со тоа што одлучно зафатиле таму каде што е вистинскиот извор на емисијата на неразградливи честички ПМ – во старите автомобили со големи и силни дизел мотори, и соодветно висока емисија на опасните честички ПМ, што откако еднаш ќе доспеат во телото, повеќе не го напуштаат.

Што имаат заедничко Антверпен и Брисел, Копенхаген, Париз, Атина, Лондон, Милано, Торино, Рим, Валета, Амстердам, Осло, Виена, Лисабон, Женева, Мадрид, уште бројни градови ширум Европа, во поглед на сочувувањето на квалитетот на воздухот, од влијанието на штетната емисија на ПМ-честички од возилата? Во стотици европски градови, вклучувајќи бројни гратчиња во Италија и Франција, што се одредиште на туристите, постојат зони на заштитена животна средина.

Целиот текст прочитајте го на automedia.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *