Успешно излечена првата жена од ХИВ

Успешно излечена првата жена од ХИВ

Американските научници објавија дека успешно ја излечиле првата жена, а вкупно трето лице од СИДА, со трансплантација на коскена срцевина на донатор кој имал природен имунитет на вирусот што ја предизвикува болеста.

Случајот на средовечна пациентка од мешана раса беше претставен на научна конференција за ретровируси и инфекции во Денвер и таа е првата личност која се лекува со нов метод кој вклучува матични клетки од крв од папочна врвца.

Целиот текст ОВДЕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *