Уништени кошници со пчели во делчевското село Бигла

Македонска Каменица, 11.12.2020 година – Уништени се неколку кошници со пчели во Бојчовско маало во делчевското село Бигла. Пчелите се сопственост на Кирчо Мирчевски, жител на селото, кој за случајот бил известен од сточар, кој бил на испаша со стоката. Мирчевски не знае кој би можел да биде сторителот, бидејќи вели дека со никого се нема скарано.

-Местото е заградено и потребен е поголем напор да се турнат сандаците, затоа сметам дека животно кое некако се нашло внатре не би можело да ги турне сандаците, а и би имало трага од него. Ако некој мисли дека сум му направил нешто лошо, требало да каже, не на ваков начин да прави штета. За тој што го сторил ова можам само да кажам нека му служи на чест, вели Мирчевски.

Додава дека не е искусен пчелар и оти со пчеларство се занимава три години.

-Тој што го направил ова треба да знае дека многу труд треба да имаш вложено, бидејќи за да се занимаваш со пчели, потребно е голем мерак. Почнав со едно пчелно семејство, а мало познавање имав од дедо ми, тој чуваше пчели, но сепак собирав искуство и од друго место, вели Мирчевски.
Додава дека ќе се обиде да го врати местото во првобитната состојба и се надева дека ќе го зголеми бројот на пчели во иднина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *