Теодора Атанасова и го донесе првиот медал на Македонија во уметничко лизгање

ТЕОДОРА АТАНАСОВА Ѝ ДОНЕСЕ ПРВ МЕДАЛ НА МАКЕДОНИЈА ВО УМЕТНИЧКО ЛИЗГАЊЕ

Теодора Атанасова беше второпласирана на турнирот „Фелдкирх трофи“ во Виена

Иако има само 13 години, Теодора Атанасова испиша историја за македонскиот спорт, станувајќи првата Македонка која освоила медал на меѓународно натпреварување во уметничко лизгање.

Младата кочанчанка, која живее во Австрија, го оствари тоа на турнирот „Фелдкирх трофи“, што се одржа во Виена, каде што се закити со сребрен медал.

Атанасова почна да покажува значителен напредок откако пред една година почна да работи со прославениот руски тренер Сергеј Громов, кој вели дека во иднина очекува уште подобри резултати од неа.

Ова ќе може да го докаже во наредниот период, кога ја очекуваат настапи на натпревари во Инзбрук (Австрија) и Љубљана (Словенија).

Родителите на Теодора имаат потекло од кочанското село Грдовци и, исто така, се занимавале со спорт: таткото Стојанчо е поранешен фудбалер, додека мајка ѝ Димијана се натпреваруваше во параглајдерство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: