Село Бело Поле има 650 жители и 10.000 гласачи – речиси сите од Македонија

Селото Бело Поле  кое е на само 5 километри од Благоевград е вистински политички раритет. Има само 650 жители  а дури 10 000 гласачи. Најголемиот дел од нив, дури 90% се од Источниот регион.

„Во Благоевград сум сигурен дека има над 30. 000 регистрирани Македонци. Во село Бело Поле има над 9. 000, а по неколку илјади има и во селата Логодаш, Рилци, Лешко Покровник и во неколку други села“, вели делчевецот Делчо Гошев кој веќе 16 години се занимава со посредување на бугарско државјанство и добивање бугарски пасош.

Иако постојани  жители се само 650, фактот дека Бело Поле има   речиси 11 000,од него   прави  вистински админситративен, но и политички  раритет.

Дали освен Бело Поле слични мали места со толку многу гласачи   има и други е неизвесно, но според оваа статистика, Бело Поле има повеќе гласачи ,  на пример, отколку што имаат Пехчево, Карбинци и  Македонска Каменица заедно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *