Предупредување од метеоролозите – Европа пред пеколно лето

Метеоролошкиот сервис „Аку ведер“ објави прогноза за претстојното лето, според која, во Европа ќе биде многу топло, па на некои делови од континентот им се закануваат големи суши, силни бури и шумски пожари.

– Се очекуваат долги периоди со температури меѓу 30 и 40 Целзиусови степени, но и над 40 степени, изјави метеорологот Тајлер Ројс од „Аку ведер“.

Никаде во Европа не се очекуваат подолги периоди со дожд, што ќе ги доведе земјоделците во неповолна положба. Најпогодени ќе бидат посевите со пченица, пченка, сончоглед и шеќерна репка, предвидуваат метеоролозите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *