Предупредување за обилни врнежи од дожд за периодот од 12-ти до 17-ти мај

Предупредување за обилни врнежи од дожд за периодот од 12-ти до 17-ти мај

Според прогнозите на Управата за хидрометеоролошки работи, новите врнежи ќе започнат да предизвикуваат проблеми со пролетната сеидба, расадувањето на тутунот и останатите работи на отворено, поради големата влажност особено во површинскиот слој. Ваквите временски услови не се поволни ниту за пчеларството.

Се препорачува да се преземат превентивни мерки за зацврстување на пластениците и другите конструкции, да се расчистат одводните канали за полесно одлевање на површинските води и заштита од нив.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *