Предлог за измена на полицискиот час

Создадени се услови за благо олабавување на рестрикциите за движење, соопшти министерот за здравство Венко Филипче. Тој оцени дека земјата е успешна во борбата против ширењето на епидемијата.

Со оглед на тоа што последните анализи и проекции покажале дека се создадени услови за благо релаксирање на рестрикциите за движење, македонското Министерство за здравство и Комисијата за здравствени болести до Владата доставиле предлог за измени на мерките за ограничување на движењето и за воведување нови мерки за лична заштита на населението, информираше денеска министерот за здравство Венко Филипче.

Се предлага полицискиот час во работните денови да започнува во 19 часот, наместо во 16 часот, како што тоа беше досега.

За возрасните граѓани се предлага да продолжи времето на движење и тоа од осум до дванаесет часот, наместо како досега од десет до дванаесет часот.

Младите до 18 години, според предлогот, би требало да можат да се движат од 13 до 16 часот, а што се однесува до полицискиот час за време на викендот се предлага тој да почнува во сабота во 13 часот, а да завршува во понеделник во 5 часот наутро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *