ОСКАРИТЕ ОДЛОЖЕНИ ЗА ПРВ ПАТ ПО 40 ГОДИНИ, ПОЗНАТ Е НОВИОТ ДАТУМ

Номинациите ќе бидат објавени на 15 март следната година. Сè уште не е познато дали церемонијата ќе биде во живо или виртуелна. Оскарите се одложени само три пати досега …

Оскарите, кои традиционално се одржуваат во февруари, се одложени поради пандемија на корона вирус, пренесува Си-Ен-Ен. Оскарите требаше да бидат доделени на 28 февруари 2021 година, но новиот датум е 25 април.

Организаторите исто така се согласија да го продолжат рокот за прифаќање на филмовите до крајот на февруари 2021 година наместо крајот на декември оваа година. Номинациите ќе бидат објавени на 15 март следната година.

Сè уште не е познато дали церемонијата ќе биде во живо или виртуелна.

Наградите сега се одложени за прв пат по 40 години. Оскарите се одложени само три пати досега – за време на поплавите во Лос Анџелес во 1938 година, по атентатот на Мартин Лутер Кинг Џуниор во 1968 година, и по обидот за атентат врз Роналд Реган, претседател на Соединетите држави во 1981 година.

Академијата исто така неодамна ги смени правилата, така што филмовите кои дебитираат на услугите за стриминг се квалификуваат за наградите следната година. Според претходните, филмовите би можеле да бидат номинирани само доколку се прикажеа во театрите во Лос Анџелес.

Повеќе од еден век, филмовите играат важна улога во обезбедувањето комфор, инспирација и забава на луѓето во најтемните времиња. Се надеваме дека со овие потези ќе им ја дадеме на филмските режисери флексибилноста што им е потребна за да ги комплетираат и пуштаат филмовите без да бидат казнети за нешто што е над ничија контрола – рече претседателот на Академијата, Дејвид Рубин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *