Од каде потекнува името на шопската салата?

Шопската салата е традиционално јадење од балканската кујна, најмногу во Србија, Бугарија, Македонија и Чешка.

od-kade-poteknuva-imeto-na-shopskata-salata-01.jpg

Оваа комбинација од домати, краставица, пиперки, кромид и сирење е вистински специјалитет, но дали некогаш сте се запрашале од каде потекнува нејзиното име?

Некои историчари сметаат дека името на салатата потекнува од Шопите. Овој народ е потомок на едно од осумте племиња Печенези.

od-kade-poteknuva-imeto-na-shopskata-salata-03.jpg

Шопите живееле во областа Шоплук, која според некои географи ја опфаќа цела западна Бугарија, источниот и североисточниот дел на Македонија, дел од југоисточна Србија и многу мал дел од денешна Грција.

Овој предел денес го населуваат Бугари, Срби и Македонци.

Шопите имале навистина оригинален и карактеристичен фолклор, а се занимавале со сточарство. Биле познати по нивното квалитетно сирење од кое не го ваделе кајмакот, па најверојатно одовде е и нивната поврзаност со шопската салата.

od-kade-poteknuva-imeto-na-shopskata-salata-02.jpg

Интересно е што во 2014-та година, шопската салата била прогласена за најпопуларна во Европа. Таа година бил одржан натпреварот Tastes of Europe (Вкусовите на Европа) и шопската салата добила најмногу гласови – дури 20.000.

Во натпреварот учествувале 28 традиционални европски специјалитети, но шопската салата победила со разлика од речиси 15.000 гласови.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *