Ова е главната разлика помеѓу луѓето со ковид 19 и сезонски грип: Какви луѓе повеќе „сака“ коронавирусот?

Постои разлика помеѓу типот на луѓе кои се разболуваат  од коронавирусот и од оние кои се разболуваат од сезонски грип.

Истражувачите ги анализирале профилите на пациентите и ги презентирале своите откритија.Пациентите со ковид обично се помлади, поздрави лица .Научниците сметаат дека ова е феномен што уште повеќе дава тежина на високата стапка на смртност отколку на коронавирусот.

Имено, пациентите кои се лекуваат од ковид се помлади мажи, кои имаат помала веројатност да имаат основни заболувања и да консумираат помалку лекови отколку пациенти со грип, покажува студијата објавена во списанието „Природни комуникации“ спроведена од научната заедница ОХДСИ.

Студијата спроведена од меѓународна мрежа на истражувачи вклучувала повеќе од 34.000 пациенти со ковид од три континенти и имала за цел да обезбеди повеќе детали за карактеристиките на пациентите со оваа болест, но исто така и да помогне во ажурирањето на стратегиите за донесување одлуки за грижата за пациентите.

Многумина третирани со ковид имале други здравствени проблеми. На пример, преваленцата на хипертензија варира од 24 до 70 проценти, дијабетес од 13 до 43 проценти и астма од 4 до 15 проценти. Сепак, во споредба со пациентите третирани од грип во претходните години, пациентите кои страдале од Ковид биле генерално поздрави пред да се заразат со вирусот.

Индикативно е дека хроничните опструктивни белодробни заболувања, кардиоваскуларните заболувања и деменцијата беа почести кај пациенти со грип отколку кај оние со ковид.

– Оваа студија ни овозможи подобро да го разбереме профилот на пациентите третирани за ковид. И покрај неодамнешната дискусија за наводното лошо здравје и ограничениот животен век на пациентите со ковид, гледаме дека на овие луѓе не им е полошо од оние кои се лекуваат од класичен сезонски грип – заклучува Едвард Бурн, еден од авторите на студијата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *