НЕМА ПОВЕЌЕ БРЗИ КРЕДИТИ БЕЗ ФИЗИЧКО ПРИСУСТВО ЗА ЗАШТИТА ОД ИЗМАМИ СО УКРАДЕНИ ЛИЧНИ КАРТИ

НЕМА ВЕЌЕ БРЗИ КРЕДИТИ БЕЗ ФИЗИЧКО ПРИСУСТВО, МИНИСТЕРОТ БЕСИМИ КОНЕЧНО ДОНЕСЕ ПРАВИЛНИК ЗА ЗАШТИТА ОД ИЗМАМИ СО УКРАДЕНИ ЛИЧНИ КАРТИНе е познато дали граѓаните на чие име некој измамник зел брз кредит ќе ги враќаат парите, или ќе се бара опција да се спасат (Фото:СДК.МК)

Министерот за финансии Фатмир Бесими конечно донесе Правилник за заштита на граѓаните од подигање брзи кредити на нивно име од трети лица. Правилникот е објавен два дена откако САКАМДАКАЖАМ.МК минатата сабота објави дека на таков правилник се чека повеќе од осум месеци.

Отсега натаму финансиско друштво нема веќе да може да дава брз кредит  онлајн, само со фотографии од лична карта која може да биде украдена или најдена откако некој ја изгубил. Ќе мора со строга идентификација на барателот и со негово задолжително физичко присуство, ако барателот не ги прима парите на сметка, туку сака да бидат уплатени директно во некоја продавница.

Ако барателот ги прима на своја жиро сметка, тоа ќе оди со електронска проверка, со строго утврдената процедура со закон.

Финансиските друштва за брзи кредити, кои со години никој не ги контролира како и кому ги даваат парите, станаа кошмар за многу граѓаните кои иако никогаш не зеле таков кредит, добиваат известување дека треба да враќаат суми со високи лихварски казни за неплатен долг.

Целиот текст ОВДЕ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *