На лето ќе се прави скрининг на населението, ќе биде показател за мерки при евентуално враќање на корона вирусот

По опуштање на мерките за заштита на корона вирусот или кон крајот на летото Министерството за здравство ќе прави скрининг на населението, односно тестирање со серолошки тестови по старосни групи со цел да се испита имунитетот на наслението во однос на вирусот.

-По опуштањето на мерките или кон крајот на летото планираме со еден скрининг со серолошки тестови по старостни групи, со цел да го процениме имунитот на постарите од 67 години, на децата од школска возраст. Тоа ќе ни бидепоказетел како се димензионериаат мерките тогаш кога евентуално би можело да се соочиме со нов пик на болеста, можеби на есен. Тоа ќе ни биде показетел како да ги организираме училиштата. Или ако се покаже дека постарите од 67 години имаат низок имунитет на болеста, тогаш за нив можеби забраните да важат цело време, рече Филипче.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: