Научници откриле колку долго антителата на корона вирусот остануваат во имунолошката меморија

Австралиските научници открија дека преживеаните од коронавирусите ја задржуваат имунолошката меморија за патогенот до 8 месеци по инфекцијата, се вели во соопштението за печатот од Универзитетот Монаш.

Студијата е силен доказ дека вакцината САРС-КоВ-2 веројатно ќе функционира долго време, се вели во документот.

Многу претходни студии покажаа дека првите антитела кон коронавирусот исчезнуваат по неколку месеци, што доведува до загриженост за ефикасноста на вакцината. Детали за студијата се објавени во списанието Science Immunology.

Научниците откриле дека имуните Б-клетки го задржуваат вирусот во нивната меморија и кога патогенот повторно влегува во телото, тие брзо започнуваат да произведуваат заштитни антитела, пишува BGNES.

За време на студијата, беше потврдено дека антителата против вирусот почнуваат да се формираат на 20-тиот ден по инфекцијата.

Исто така, откриено е дека сите пациенти ја задржуваат имунолошката меморија Б-клетки, кои препознаваат една од двете компоненти на вирусот САРС-КоВ-2, протеините на скокот и нуклеокапсидот. Овие специфични мемориски Б клетки се постојано присутни 8 месеци по инфекцијата.

Резултатите се важни затоа што покажуваат дека пациентите заразени со вирусот го задржуваат имунитетот кон вирусот и болеста. Ова исто така го објаснува малиот број случаи на вистинска повторна инфекција кај луѓе со коронавирус. Новата студија дава надеж дека развиените вакцини ќе обезбедат долгорочна заштита, нагласуваат научниците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *