Науката потврди – Ова се најдобрите години за да родите дете!

Научно е потврдено кога е најдоброто време да имате дете!

Жените во овие години имаат поинтелигентни деца за разлика од оние кои родиле помлади.

Научниците од лондонската школа за економија проучувале различни податоци и заклучиле дека жените кои родиле на 30 години или повеќе имаат поинтелигентни деца од оние што раѓале порано.

Во студијата било надгледувано однесувањето на 18.000 британски деца и се покажало дека децата со постари мајка биле подобри во когнитивните вештини.

Испитувањето било извршено на деца на годишна воздраст од 10 или 11 години. Тестирани биле нивните вештини за читање, пишување, мислење и помнење.

Ова се случува затоа што жените кои одлучиле подоцна да родат прво сакале да изградат кариера и да се посветат себеси, а дури потоа, кога биле подготвени, родиле дете. Како резултат на тоа, 30-годишните мајки посветуваат поголемо внимание на децата затоа што тие веќе имаат постојана работа. Од друга страна, жените кои чекаат премногу долго, на пример до 40-годишна возраст, подоцна можат да имаат проблеми со дебелината.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *