Може да почувствувате промени: Земјата ќе ја зафати силна соларна бура

Соларната бура ќе започне на 27 септември, а ќе заврши на 29 септември. Во текот на првите два дена нарушувањето на магнетосферата на Земјата ќе биде посилно, со категорија Г2, а на третиот ден ќе се ослабне интензитетот на сончевата бура, тврдат од Институтот.

Соларни бури од категоријата Г2 влијаат на електроенергетските системи, сателитските уреди и радио брановите со висока фреквенција. Посебно ќе бидат погодени GPS и радио сигналите!

Сончевите бури се честа појава во вселената и можат да предизвикаат мешање во уредите за електронска комуникација, како и на сите други електронски системи.

Тие испраќаат големи бранови на електромагнетна енергија на Земјата, при што влијаат на неговото магнетно поле.

На Земјата, најчесто се препознава како феномен наречен Аурора, кој се манифестира како промени на небото над Северниот и Јужниот пол, за што гледаме како движење на виолетова, сина и зелена боја преку ноќното небо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *