Локализиран шумскиот пожар на Осогово

Екипи на Територијалната противпожарна единица од Кочани и понатаму работaт на негова целосна елиминација. Отворен за сообраќај е и регионалниот патен правец од Кочани кон Пониква.

Противпожарните единици на Кочани, Виница, Македонска Каменица и Штип, како и механизација на комуналното јавно претпријатие „Водовод”, служби од  Полицијата и од „Македонски шуми” интервенираа непрекинато во текот на ноќта.

Рано утринава општинскиот Кризен штаб одржал координативна средба на местото на противпожарната интервенција, на кој се разгледувале натамошните активности на екипите кои учествуваа во гаснењето.

– Општина Кочани вчера побара налог од Дирекцијата за заштита и спасување за гасење пожарот од воздух, па и покрај неговата локализација, постои можност и за таква интервенција,  информираше градоначалникот Николчо Илијев, кој раководи со Штабот за заштита и спасување.

Според првичните информации, опожарена е површина од 100 до 150 хектари, над селото Бели, до браната Гратче и селото Црвена Нива.  Огнот зафати борова шума сè до селото Лешки.

За последиците од пожарот, Кризниот штаб ќе информира во текот на денот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *