Кои се реалните причини за менување на вашите прозорци? ГО ПЛАСТ-КАРАМАН ваш партнер до квалитетно живеење

 

Прозорците даваат убавина и дополнителна вредност на вашиот дом, и се една од најважните карактеристики на една куќа или стан. Тие ја имаат и главната улога во заштедата на топлинската енергија, овозможувајќи комфорт и здравје. Според истражувањата загубата на топлината низ прозорците претставува повеќе од 40% од вкупните загуби на топлина од домот. Заради тоа, инвестицијата во квалитетни енергетски ефикасни прозорци е една од најисплатливите на долг рок. Доколку сакате одличен квалитет на профили за достапна цена Ви ги препорачуваме профилите Decco  (070 245 423),изведбата е крајно професионална и во краток рок.

Но, како може да знаете дали вашите прозорци треба да се заменат? Користете ја оваа листа за да ја утврдите состојбата со вашите прозорци. Дали се вашите прозорци со единечно стакло?

Повеќето прозорци денес се со двослоен термопан со дебелина од 16мм до 30мм, подобрите термопани се со нискоемисиони стакла, кои во голема мера помагаат во спречување на преносот на топлина од затворени простории на отворено.

Дали слушате бучава од надвор?Повеќето од денешните прозорци нудат звучна изолација преку нискоемисиони високо квалитетни стакла. Добар избор за спас од неподносливиот звук се прозорите со трослојни термопани поставени на Decco профили кои постигнуваат изолација од 34dB до 41 dB.

Дали забележувате мали пукнатини или скапување на делови од вашите прозорци?Некои мали пукнатини или знаци на скапување можат брзо да се рашират, и да ги оштетат позначително прозорите. Ако повеќе од 10% од дрвото е оштетенo, вашата најдобра опција е да го замените во целост.

Дали во потоплите временски услови, внатрешноста на прозорот е топла на допир?Вашите прозорци треба да бидат способни да ги издржат високите летни температури, да овозможат термо изолација, и да ја контролираат количината на топлина која влегува во домот.

На ладно време, внатрешноста на стаклото е ладно на допир?Екстремно ладни внатрешни стакла, значат дека премногу ладен воздух влегува во просторот помеѓу стаклата. Ако стаклото остане ладно, дури и кога ќе го допрете со вашата топла рака, тоа значи дека не ја врши својата изолациона функција и треба да се смени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *