Изгаснат пожарот во Беровско

Локализиран е пожарот што вчера попладне го зафати атарот на селата Мачево, Будинарци и Владимирово.

Раководителот на подружницата „Малешево” на „Македонски шуми”, Владо Клинчарски изјави дека пожарот е изгаснат околу еден часот по полноќ.

– Во пожарот кај месноста „Габеро” опожарени се 15-16 хектари шумско земјиште со зафатени поединечни шумски стебла од млад црн бор и смрека, како и необработливи пасишта со стара трева. Иако во близината на пожарот имаше колиби, за среќа нема жртви и материјална штета, бидејќи не се дозволи тој да се приближи до објектите, изјави Клинчарски.

Во гаснењето на пожарот се вклучило и месното население од Мачево, Владимирово и Будинарци, како и припадници на МВР и Противпожарната бригада од Берово.

Екипи на „Македонски шуми” – подружница Малешево утрово по направената обиколка на теренот констатирале дека пожарот е целосно изгаснат и дека нема опасност од негово повторно појавување.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *