Зошто смртноста од „Ковид-19“ е пониска во Источна Европа отколку во Западна Европа?

Во Западна Европа, болниците се полни со луѓе заразени со новиот коронавирус, а мртовечниците не можат да се справат со зголемениот број на жртви. Меѓутоа, во нациите на Истокот, инфекциите се скоро под контрола и некои влади веќе ги намалуваат забраните, пишува The Wall Street Journal.

Разликата е огромна: до неделата 350 луѓе на милион починале во Шпанија поради Ковид-19, во Италија – 322, во Белгија – 314, во Франција – 202 и во Велика Британија – 145. Во Романија нивниот број е 15 на милион, во Чешка – 12. Полска – 5, Бугарија – 4 и Словачка 0,4.

Главната причина се наведува во тоа дека посиромашните земји во Централна и Источна Европа, плашејќи се дека нивните слаби здравствени системи ќе бидат нападанти од пандемијата, брзо ќе воспостават мерки за спречување на ширењето на инфекцијата.

Велика Британија не преземала остри мерки до 24 март, кога веќе имало над 8000 случаи и 422 жртви. Во Чешката Република, училиштата и границите беа затворени на 12 март, помалку од две недели по првиот случај и со вкупно 100 заразени. Словачка воведе забрани по шест дена и 21 случај, а во Полска по 17 случаи. „Бевме сигурни дека нашите болници нема да можат да се справат“, вели чешкиот министер за здравство Адам Воитех. „Моравме да реагираме.“ На денот кога беа воведени мерки во Прага, британскиот премиер Борис Џонсон ги охрабри Британците да продолжат да присуствуваат на спортски настани. Два дена порано, американскиот претседател Доналд Трамп рече: „Ние сме подготвени, одлично работиме. И тоа ќе помине. Бидете мирни. Ќе помине “.

За споредба, луѓето во поранешните комунистички земји веројатно ќе се придржуваат кон државните ограничувања, вели чешкиот генерал Петр Павел, кој е вклучен во развојот на стратегијата.

Во Чешка веќе се отвораат тениски терени и продавници; сепак, границите ќе останат делумно затворени. Полска, Словачка и Австрија исто така се подготвуваат за нормализација.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *