Звукот на ќеменето во каменичкиот крај (1): Пешо Соколов, ќеменџија од село Саса (ВИДЕО)

Македонска Каменица, 01 Април 2018 година – Проследете го овековечениот прекрасен звук на ќеменето, заедно со различните анегдоти и случки поврзани со дружењето со овој прекрасен народен инструмент. Каменица.мк започнува со објавување на видео материјали, снимени со познати и помалку познати уметници од нашето богато фолклорно подрачје. Денес, слушнете ги изведбите на Пешо Соколов од село Саса, кој важи за еден од најистакнатите „ќеменџии“ од каменичкиот крај:

Прилогот е снимен во 2011 година како дел од Проектот за промоција на културно-уметничкото богатство на Пијанечкиот крај.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *