Денес е Задушница

Денес е Задушница.   Во храмовите   се служат погребни литургии и почит за сите починати православни христијани.
За Душата, многумина ги кажуваат имињата на нивните упокоени сакани за споменување во длабоките молитви за време на литургијата и светилиштето во храмовите.
Добро е да се почитува нивното сеќавање, бидејќи тогаш ние разбираме што ни дадоа и за што живееме, велат црковните службеници.
На овој ден , црквата се моли за оние што загинаа во катастрофи, војни и убиства, одеднаш мртви или оставени без погреб.
Традиционално, лебот и пченицата се подготвуваат  за Душата. Луѓето палат свеќи за да ја видат сликата на своите сакани во огнот

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *