ДЕНЕСКА ПРАВОСЛАВНИТЕ ВЕРНИЦИ СО СТРОГ ПОСТ ГО ПРАЗНУВААТ Св. ЈОВАН КРСТИТЕЛ

Денеска според верскиот календар се одбележува св, Јован Крстител, празник кој секоја година се одбележува на 11. септември.

Во народниот говор се овој празник среќава под различни имиња и тоа: Св. Јован Сечиглав, Св. Јован Отсечен, Св. Јован Опсечен итн.

Значењето на Свети Јован Крстител неговиот голем култ воопшто во христијанскиот свет оставил значајни тpаги и во традицијата на македонскиот народ.

Останало забележано дека на овој ден луѓето не јаделе ни лубеница, домати, црвено грозје и други продукти со црвена боја што потсетувале на кpвта на светителот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *