Двојно зголемено количеството на вода во Калиманското Езеро за една седмица

Македонска Каменица, 11.01.2020 година – За само една недела Калиманско Езеро е побогата за 20 милиони м/3 вода. Со 35 м/3 во секунда, во езерото Калиманци двојно е зголемено количеството на вода. Со тоа, во моментов водостојот на најголемата брана во регионот изнесува 40 милиони м/3.

Езерото Калимнаци зафаќа површина од 4,23 км2 и насобира 127 милиони кубни метри вода. Ова покажува ддека моменталниот водостој е на една третина од вкупниот капацитет на езерото.

Leave a Reply

Your email address will not be published.