Границите се отвораат – Топ четири земји во светот со највисоки плати!

Во различни делови на нашата планета нивото на платите е многу различно. Тука главниот фактор е нивото на благосостојба на земјата како целина. Според податоците за 2020 година направивме список на четири држави во кои се даваат најголеми плати.

Белгија

Минималната плата е 1.500 евра, а максималниот приход за осигурување е 3.000 американски долари. Зошто населението живее толку добро овде?  Бидејќи тука има добро развиена текстилна индустрија, која е побарувана низ целиот свет, производство на метали. Добро развиениот високо-технолошки производствен сектор и производството на дијаманти носат значителни приходи на владата.

Австрија

Просечниот статистички приход за годината е 50.000 американски долари. Стапката на невработеност тука е под 5%. Покрај високата технологија во различни сектори на производство, земјоделство, земјата произведува високо квалификуван персонал. Туризмот носи многу пари во државната каса. Австрија е добро лоцирана географски и е сон за многу странци.

Луксембург

Во Луксембург месечните примања се рекордни 4.090 американски долари. Таа е една од најбогатите земји во светот со висок животен стандард.  Тука се развива индустрија и производство на челик. Луксембург има многу организации на ЕУ, благодарение на оф-шор зоната. Исто така има најповолни повластени услови за бизнис, тоа е причината зошто скоро секој жител на овој град има добра сметка во банките каде што регистрираат  оф-шор компании.

Швајцарија

Земјата е широко позната по планинските предели и бујните полиња. Тука, според минатата година, најголемите плати се околу 5.000 евра, а во Цирих може да достигнат 9.500 евра. Швајцарија се занимава со вадење и продажба на злато низ целиот свет. Тука се развиваат хемиската и фармаколошката индустрија. Земјата произведува текстил, производи со висок квалитет во областа на високата технологија. Веројатно е попопуларна со своите часовници, кои се во побарувачка низ целиот свет.

Текст: blitz.bg

Фото: zagreb.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *