Германски институт: Вакцинираните против Ковид 19 не ја пренесуваат заразата?!

Германскиот институт Роберт Кох (РКИ) објави дека вакцинираните против коронавирусот немаат никаков ризик од пренесување на инфекцијата, по што германскиот министер за здравство најави ублажени мерки за имунизираните во неделата.

„Кој е целосно вакциниран, мора да се лекува во иднина, како и луѓе со нов негативен тест за вирусот корона“, рече министерот за здравство Јенс Спан во интервју за неделното издание на дневниот весник „Билд“, пренесува Хина.

Спан се повикува на извештајот на државниот епидемиолошки институт РКИ, кој покажува дека луѓето кои биле целосно вакцинирани имаат помали шанси да пренесат коронавирус отколку луѓето кои биле тестирани негативно.

Вакцинирани без тестови и карантин
„Според најновите откритија, ризикот од пренесување на вирусот кај луѓето кои биле вакцинирани, најдоцна 15 дена по приемот на втората доза на вакцината, е помал отколку кај луѓето со негативен тест за коронавирус“, се вели во извештајот на РКИ .

Според истиот институт, луѓето кои примиле втора доза на вакцина, треба да бидат изземени од задолжителни тестови и карантин.

Министерот за здравство рече дека го испратил извештајот на институтот во федералните покраини во саботата и дека вакцинираните треба да бидат ослободени од обврската за тестирање и самоизолација што е можно поскоро.

Вакцинираните може да имаат пристап до услуги како што се фризерство или влегување во продавници или музеи каде е потребен негативен тест.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *