Германија ќе го дуплира бројот на работни визи за Западен Балкан

Германија планира двојно да го зголеми бројот на работни визи за луѓето од Западен Балкан. Се очекува квотата за странци од Западен Балкан да се зголеми од сегашните 25.000 годишно на 50.000, јавува германскиот медиум Дојче веле.

Германските синдикати предупредуваат на можноста странските работници да се злоупотребат како евтина работна сила на своја штета, но и на штета на другите работници.

Од Конфедерацијата на германските синдикати, Евелин Редер, предупредува дека работниците мигранти во голема мера зависат од работодавецот за кој работат, бидејќи нивното работно место е поврзано со нивната дозвола за престој, што предизвикува страв дека ќе бидат вратени назад доколку се непослушни.

Таа смета дека вработување на странски работници треба да им се дозволи само на компаниите кои имаат колективен договор.

„Освен тоа, работниците мигранти често пати не зборуваат германски јазик и не се информирани за своите права, па се согласуваат со услови за работа кои се полоши од пропишаните со закон“, вели таа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *