Ветерниците во Германија заради силната бура произвеле струја како 44 нуклеарни електрани

Најмалку седум лица погинаа во бурата која експресно мина низ Европа и сега тргна кон исток. Таа го попречи нормалниот сообраќај и илјадници лица истави без електрична енергија, јави Би-Би-Си.

Таа, сепак, заради огромната брзина на ветровите донесе и неочекуван профит за Германија. Имено, турбините на ветерниците вртеле со толку голема брзина што од нив била произведена струја со еквивалент на таа што ја произведуваат 44 нуклеарни електрани, јави Би-Би-Си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *