Бугарска наредба од 1903 година за уништување на делото “За Македонцките работи” од Крсте Петков Мисирков

Интересен документ кој сведочи за бугарски документ со кој се наредува уништување на антологиското дело “За Македонцките Работи” на големиот македонски книжевен и идеен великан Крсте Петков Мисирков.

Прочитајте:

БУГАРСКАТА НАРЕДБА од 1903 година за уништување на книгата „За македонцките работи“ на Мисирков

На денешен ден 1874 г. во Постол, Егејскиот дел на Македонија е роден МАКЕДОНСКИОТ великан КРСТЕ ПЕТКОВ МИСИРКОВ.

Во 1903 година, набргу после печатењето во Софија, бугарската власт ќе даде наредба да биде запалено и уништено неговото најпознато и најзначајно дело „За македонцките работи“.

Голем дел на испечатените примероци од книгата ќе бидат уништени, но за среќа еден дел биле спасени и останале да сведочат за антологиското дело на Мисирков.

Оваа наредба е најголем доказ дека уште пред 120 години Бугарите сакале да го уништат македонскиот идентитет!

П.С. Во 1903 година Тито имал 11 години, и според бугарската фалсификаторска историја уште од дете почнал да ја создава и измислува македонската нација.

Извор: Омо Илинден Пирин

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *