Maкедонска Каменица му оддаде почит на херојот Миле Јаневски-Џингар

Македонска Каменица денеска му оддаде почит на бранителот Миле Јаневски-Џингар, кој заедно со уште седум припадници на единицата Волци во 2001 на денешен ден беа масакрирани кај Вејце.
Пред спомен-обележјата на Јаневски се поклонија и цвеќе положија членовите на семејството Јаневски, неговите пријатели, колегите од едницата Волци, претставници од општина Македонска Каменица, од институции и здруженија на граѓани.
Градоначалникот на општина Македонска Каменица, д-р Дарко Митевски истакна дека Македонска Каменица никогаш нема да го заборави Јаневски.
– Жалам што поради актуелната состојба во Собранието на Република Македонија откажани се активностите кои традиционално се одвиваа на овој ден со презентација на вежби од страна на Волците и на националната гарда. Сепак, ние како општина достојно го одбележуваме овој ден. Малите општини немаат секогаш можност да имаат големи херои, но ние како општина го имаме Миле Јаневски-Џингар. Во негова чест средното училиште од нашиот град го носи неговото име, исто така и една улица во градот, организираме меморијален турнир во негова чест, а изминатиов период поставивме и три бисти со ликот на Јаневски. Можам да кажам дека во секојдневното живееење, името на Миле Јаневски-Џингар е живо и е длабоко врежано во сите нас, рече Митевски.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *