5.400 вакцини против сезонски грип за општините од Истокот. Една вакцина годинава ќе чини 600 денари

5.400 вакцини против сезонски грип до крајот на неделава ќе бидат дистрибуирани  до центрите за јавно здравје во Штип и Кочани.

Од нив , 2300 дози се наменети за Штипскиот центар  кој ги покрива Штип, Карбинци и Радовиш, а 3.100 дози за кочанскиот, каде спаѓаат Македонска Каменица, Кочани, Виница, Берово, Делчево, Пехчево.

Станува збор за четиривалентната најнова вакцина против грип, која заштитува од четири видови инфлуенца и е во производство на француската фармацевтска компанија „Санофи Пастер“.

Една вакцина годинава ќе чини 600 денари.

Исклучок се лица над 65 години со просечна и потпросечна пензија, како и за оние без пензија за кои вакцинацијата е бесплатна.

Како што вчера информираше ТВ Стар, вакцинацијата ќе започне да се спроведува првата недела на ноември во центрите за јавно здравје низ државата.

Вакцината против грип е незадолжителна вакцина и се дава на доброволна база, но препорачана е за хронично болни и возрасни пациенти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *