Швеѓаните трајно ги гасат цигарите – Шведска е на пат да стане прва земја во светот без чад од цигари

Шведска е на добар пат да стане прва земја во светот каде не се пуши, ако се знае дека помалку од 5 отсто од возрасната популација пуши.

Таа треба да ја постигне оваа значајна пресвртница во наредните месеци – 17 години пред целта на ЕУ за 2040 година, со пад на стапките на пушење од 15 отсто на 5,6 отсто во последните 15 години.

„Ниту една друга земја на ЕУ не е ни блиску до ова“, изјави за Euronews д-р Делон Хуман, коавтор на извештајот „Шведското искуство: патоказ за општество без чад“.

Тој укажа на „револуционерната стратегија“ на Шведска за справување со пушењето, истакнувајќи како им се помага на пушачите да се префрлат на „помалку штетни“ алтернативи, како што се снус, никотински торбички и вапс.

„Ова доаѓа во време кога другите земји ја забрануваат употребата на производи со намален ризик“, продолжи д-р Хуман.

Популарен во нордиските земји, снус е вид на сув тутун кој се става на непцата. Неговото продавање е нелегално во секоја земја на ЕУ – бар во Шведска и Хрватска, иако на широко се користи во Финска, Данска и Естонија.

Снус е поврзан со зголемен ризик од рак на устата и грлото.

Објавувајќи војна против пушењето, Португалија неодамна забрани електронски цигари да се пушат на отворени простори до јавни згради, по сличните чекори кои ги презедоа неколку други европски земји.

„Нема тутунски производи без ризик, но електронските цигари, на пример, се 95 отсто помалку штетни од цигарите“, изјави д-р Хуман за Euronews. „За пушачот е многу подобро да се префрли од традиционалните цигари на алтернативни производи отколку да продолжи да пуши“.

Иако се подобри за човековото здравје, вапените влијаат на животната средина.
Од друга страна отпадот од тутун – е еден од најголемите извори на загадување со пластика во светот – секоја секунда во Велика Британија се фрлаат две електронски цигари, покажува истражувањето на Material Focus.

Целиот текст ТУКА

Извор: taratur.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *