Црвен аларм: Овие четири симптоми на срцев удар треба да ги знаете

Иако многумина мислат поинаку, срцевиот удар ретко се случува од ведро небо. Поточно, телото се обидува да не предупреди со денови порано, со недели па дури и со месеци, пред самиот удар.

За жал, кога ќе сфатите дека имате срцев напад, може веќе да биде доцна да се спречи смрт или трајно оштетување на срцето.

Непријатно чувство во градниот кош

Кај поголемиот дел од случаите на срцев удар, нападот започнува со непријатно чувство во градниот кош и истото трае малку подолго од неколку секунди или се повторува неколку пати. Пациентите чувствуваат голем притисок и болка.

Непријатно чувство во горниот дел од телото

Симптомите можат да вклучуваат болка и непријатно чувство и во едната или кај двете раце, грбот, вратот, вилицата и желудникот. Болката во грбот и во вилицата почесто се јавуваат кај жените.

Задишаност

Овој симптом може да се појави самостојно или да биде надополнување на гореспоменатите симптоми, а станува збор за појава почеста кај припадничките на понежниот пол.

Вртоглавица и мачнина

Жените често имаат неспецифични симптоми, проследени со необјаснив умор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *