Храна и лекови кои не се добра комбинација и не треба да ги мешате

Сите лекови имаат свои карактеристики, потребна доза која не треба да се надминува, како и компатибилност со други лекови и храна.

hrana-i-lekovi-koi-ne-se-dobra-kombinacija-i-ne-treba-da-gi-meshate-01.jpg

Па, како што знаете дека антибиотикот не треба да се меша со алкохол, така постојат уште неколку комбинации на лекови со храна и пијалаци, кои не се препорачуваат.

Некои од нив не треба да ги мешате заради лоши последици врз стомакот и создавање бактерии, други заради намалување на ефектот од лековите, а трети заради влошување на ефектот и негативни последици.

Секако, добро е секогаш да се консултирате со вашиот доктор за ова, но би било добро да ги избегнувате следниве комбинации:

Антибиотик + оцет

hrana-i-lekovi-koi-ne-se-dobra-kombinacija-i-ne-treba-da-gi-meshate-02.jpg

Антибиотик + газирани пијалаци

hrana-i-lekovi-koi-ne-se-dobra-kombinacija-i-ne-treba-da-gi-meshate-03.jpg

Лекови за алергии + сокови

hrana-i-lekovi-koi-ne-se-dobra-kombinacija-i-ne-treba-da-gi-meshate-04.jpg

Лекови за кашлање + цитрусно овошје

hrana-i-lekovi-koi-ne-se-dobra-kombinacija-i-ne-treba-da-gi-meshate-05.jpg

Парацетамол + алкохол во првите 6 часа

hrana-i-lekovi-koi-ne-se-dobra-kombinacija-i-ne-treba-da-gi-meshate-06.jpg

Аспирин + сок од портокал или зачинета храна

hrana-i-lekovi-koi-ne-se-dobra-kombinacija-i-ne-treba-da-gi-meshate-07.jpg

Диуретици + банана или лисести зеленчуци

hrana-i-lekovi-koi-ne-se-dobra-kombinacija-i-ne-treba-da-gi-meshate-08.jpg

М. М. | Црнобело

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *