Тестирањето за четиридневна работна недела покажало одлични резултати

Масовното тестирање на четиридневната работна недела во Обединетото Кралство, за кое се смета дека е најголемо од овој вид, има докази за добрите страни на оваа практика.

Во тестирањето биле вклучени 61 вработено лице. Главното сознание е дека четиридневната работна недела за истата плата е подобра за здравјето и нивото на стрес на вработените.

Од тоа може да имаат придобивки и компаниите. Дури 92 отсто од вклучените компании во тестирањето изјавиле дека ќе продолжат да работат четири дена во неделата.

Компаниите не забележале намалени приходи во пробниот период од јуни до декември изминатата година. Некои компании дури забележале раст во приходите.

извор: факултети.мк

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *