Стравот од тероризам ги враќа граничните контроли на границата помеѓу Италија и Словенија

Италија ја извести Словенија дека одлучила да воведе привремени гранични контроли за да се спречи тероризмот и ситуацијата во Европа и на Блискиот Исток.

Италијанскиот министер за внатрешни работи Матео Пјантедоси во телефонски разговор во вторникот вечерта го информирал словенечкиот министер за полиција Боштјан Поклучар дека Италија одлучила да воведе гранични контроли со Словенија поради драстичната промена на ситуацијата во Европа и на Блискиот Исток од нивната последна средба во Рим во април.

Целта на привремената мерка е спречување на тероризмот и организираниот криминал, рече италијанскиот министер.

Министрите се согласија дека западнобалканската миграциска рута, надгледувана од словенечките и италијанските власти, може да биде коридор за потенцијална радикализација.

Поклукар му рече на Пјантедози дека воведените мерки не треба да доведат до нарушување на културните, пријателските и семејните врски на луѓето кои живеат во пограничната област.

Пинтедоси најави дека комесари на италијанската полиција наскоро ќе разговараат за деталите – како и каде ќе се вршат граничните проверки.

Министерството соопшти дека словенечката полиција интензивно ја следи ситуацијата и соодветно ги прилагодува мерките за да се обезбеди безбедност на словенечките граѓани.

Неофицијални извори за СТА изјавија дека Словенија по најавата на Италија се подготвува да ја информира Европската комисија за воведување гранична контрола на нејзините граници со Хрватска и Унгарија.

Во текот на изминатите неколку дена, ширум Европа беше воведен надзор на граничните премини. Австрија оваа мерка ја воведе на границата со Чешка, а Германија на границата со Чешка, Полска и Швајцарија.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *