Соборот на СПЦ го одобри канонско единство со Македонската православна црква

Соборот на СПЦ денеска го одобри канонското единство на СПЦ со Македонска православна црква, односно „Охридска архиепископија“.

Собранието соопшти дека го поздравува прифаќањето на општопризнатиот канонски статус, најшироката можна автономија и целосна независност на Македонската православна црква – Охридската архиепископија, доделена во 1959 година, „благодарение на Бога и со радост“.

„Бидејќи со ова се отстранети причините за прекинот на литургиското и канонското причестување, предизвикано со едностраното прогласување на автокефалноста во 1967 година, се воспоставува целосно литургиско и канонско причестување“, се вели во соопштението на Собранието кое го усвои актот на Светиот синод. на епископите на Македонската православна црква.

Со воспоставување единство на канонски основи и под услови на важење на канонскиот поредок на целата територија на СПЦ, дијалогот за идниот и евентуалниот конечен статус на епархиите во Северна Македонија не само што е можен, туку и наменски, легитимен и реален.

Во дијалогот за македонскиот иден, а можеби и конечен канонски статус, СПЦ ќе се води само и исклучиво од еклисиолошко-канонски и црковно-пасторални принципи, критериуми и норми, не грижејќи се за „реалполитички, геополитички, црковно-политички“ и други слични факти или еднострани иницијативи и не подлежат на ничии влијанија или притисоци“, соопштуваат од Соборот на СПЦ.

Според она што го пренесуваат српските медиуми, Соборот нема намера да ја условува новата сестринска црква со рестриктивниклаузули во однос на опсегот на нејзината јурисдикција во матичната земја и во дијаспората.

Македонската православна црква е официјална православна црква во Северна Македонија, канонски непризнаена. Создадена е со одвојување од Српската православна црква во 1967 година.

Поради името „македонски“, вселенскиот патријарх не ја признаваше, како и Грчката православна црква, поради што другите православни цркви одбиваат да ја признаат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *