Свештенството при “Св. Успение на Пресвета Богородица” со свое известување до граѓаните на Македонска Каменица

Македонска Каменица,10 Април 2017

(www.kamenica.mk)

Фото: Драган Костовски

Распоред на Богослужбите по повод Страдалната седмица и Велигден во храмот “Св. Успение на Пресвета Богородица” во Македонска Каменица:

Велики Четврток

– 07:00 часот утрена со Света литургија

– 09:30 часот општ Маслосвет ( секој верник, може да присуствува и да понесе со себе масло и брашно)

– 17:00 часот Читање на 12-те Страдални Евангелија

Велики Петок

– 07:00 часот Читање на Царските часови и изнесување на Светата плаштеница (поставување на гробот на Спасителот Господ Исус Христос)

– 17 часот Извршување на опелото, оплакување и Свето погребение (читање на статиите).

Светиот храм ќе биде отворен во текот на целиот ден за поклонение на верниците.

Велика Сабота и Велигден

– 23:30 Почеток на литијата околу Светиот храм (трикратно обиколување), Утрена со Света литургија и објавување на Христовото Воскресение

Свештенството при Светиот храм “Св. Успение на Пресвета Богородица во Македонска Каменица ги замолува своите верници да се однесуваат пристојно и во духот на Православието. Сите што присуствуваат треба да се вклучат во литијата (обиколувањето на храмот) со свеќа во рацете и да влезат во Светиот храм, активно да земат учество во Богослужбата, односно Светата Литургија.

Оние што постеле и имаат благослов од Отците да се причестат тоа можат да го сторат ноќта, веднаш по завршувањето на Богослужбата или утрото во недела најдоцна до 09:00 часот

Велигден II ден

– 08:00 часот Света Литургија во Светиот храм “Св. Пророк Илија”

Велигден III ден

– 08:00 часот Света Литургија во “Св. Успение на Пресвета Богородица


Христос Помеѓу Нас!

Свештенство при Светиот храм – “Св. Успение на Пресвета Богородица”
во Македонска Каменица

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *