Распоред на Богослужбите за Велигденските празнувања во храмот “Св.Успение на Пресвета Богородица” во Македонска Каменица

Распоред на Богослужбите за Велигденските празнувања во храмот Св.Успение на Пресвета Богородица во Македонска Каменица:

Велики Четврток
08:00 часот – Св.Литургија на св. Василиј Велики
Света тајна Маслосвет (веднаш по литургијата)
17:00 часот – Читање на 12те Евангелија за Христовите страданија

Велики Петок
07:00 часот – Царски часови со Голема вечерна и изнесување на светата плаштаница
17:00 часот – Оплакување на Спасителот Господ Исус Христос со пеење на статии

Велика Сабота
23:30 часот – Полуноќница со биење на црковните камбани
00:00 часот – објавување на Воскресението Христово.

Следува Паскална Утрена и света Златоустова Литургија

Децата до 7 – годишна возраст можат да се причестат со телото и крвта на нашиот Господ Исус Христос без предходна подготовка.

 

Од свештенството при Храмот Св.Успение на Пресвета Богородица Мак.Каменица.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *