Почина Дарко Марковиќ, таткото на популарниот Пецко

Вечерва, по тешко и долго боледување почина Дарко Марковиќ, познатиот карикатурист, сатиричар, филмски режисер, автор на популарниот стрип Пецко.

Како негови најпознати анимации, покрај популарниот стрип “Пецко”,  се набројуваат и „Граница“ (1976), „Стоп“ (1976), „Три минути на светот на Мирослав Бартак“ (1976), „Бело топче“ (1977), „Циркус“ (1979) и многу други.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *