Осум од десет родители во Македонија со ќотек ги дисциплинираат децата

Осум од десет родители во Македонија применуваат насилни методи за да ги дисциплинираат децата, без разлика дали станува збор за физичко или психолошко насилство.

Тоа може да има големо негативно влијание врз нивниот психички, физички, социјален и емотивен развој. Затоа во Македонија почнува кампања „и родителството се учи“  со цел, да влијае врз ваквите состојби, да укаже на последиците од насилното однесување кон децата, оти има и друг начин на родителско однесување, но и да им понуди поддршка на радителите за одговорно родителство. Кампањата се спроведува со поддршка на Европската Унија и УНИЦЕФ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *