Овој едноставен трик ќе го направи вашето црно кафе повкусно и помалку горчливо

Сите љубители на кафе се свесни за фактот дека црното кафе без адитиви е поздраво од сите опции што ни се нудат. Сепак, голем број љубители на кафе не се согласуваат да го пијат своето кафе без засладувачи и млеко.
Конзумирањето кафе со овие адитиви е голема грешка за многу вистински љубители и експерти за кафе. Но, не сите луѓе можат да уживаат во горчината на црното кафе, па затоа избираат нездрави збогатени опции. Ако сте меѓу оние на кои им пречи горчината, имаме добри вести за вас. Експертите дојдоа до начин на кој горчината на кафето може да се ублажи уште во доцните 90-ти. Трикот е многу едноставен, а за него ќе ви треба само малку сол.


Имено, во студија објавена во 1997 година во научното списание „Природа“, испитаниците морале да го оценат вкусот на растворот на слатко и горчливо, солено и горчливо и слатко, солено и горчливо. Резултатите покажаа дека најмалку горчлив раствор е оној измешан со сол. Научниците велат дека само неколку зрна сол во кафето можат да „измамат“ рецептори на јазикот што инаку би испратиле порака за горчина во мозокот. Солта се врзува за рецепторите на јазикот и ги блокира соединенијата за горчина.
Ова блокирање предизвикува другите вкусови на кафе да се чувствуваат повеќе и со тоа повеќе да уживаат во кафето. Ова истражување покажа дека солта е магично соединение чиј додаток навистина може да го промени вкусот на разни јадења и пијалаци. Само мала количина сол е доволна за целосно да го смени вкусот на она што ќе го консумирате, затоа треба да бидете претпазливи. Ако сакате да избегнете горчина, експертите велат дека треба да започнете со многу мали дози сол за да ја пронајдете вашата мерка и да уживате во богатите вкусови на кафе.

Leave a Reply

Your email address will not be published.