Најниска температура на Земјата, -89: Патување од апсолутна нула до „апсолутна жештина“

Колку всушност имаме претстава за опсегот на температурите во нашиот универзум? Веројатно не многу. patuvanje-od-apsolutna-nula-do-apsolutna-zestina-01 Ние како суштества кои живеат на Земјата ги перципираме сите температури споредувајќи ги со нашите „земни“ сетила: мислиме дека е премногу ладно кога температурата ќе се спушти до -20 °C а штом се искачи над 35 °C тогаш веќе прогласуваме вистински пекол.

Сепак ако овие температури ги разгледаме во рамките на целиот универзум ќе се изненадиме колку е мал опсегот кој ние како живи суштества можеме да го толерираме.patuvanje-od-apsolutna-nula-do-apsolutna-zestina-1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *