Можно ли е Бугарија да го стопира издавањето на бугарски пасоши за Македонци?

Бугарските власти соопштија дека почнале истрага за голема малверзација на државни службеници што продавале потврди за бугарско потекло на државјани од земји што се надвор од Европската Унија врз основа на што добивале бугарски пасоши и државјанства.

Бугарските медиуми наведуваат дека претежно државјани на Македонија, Украина и на Молдавија плаќале по 5.000 евра за лажна потврда, со што доаѓале до бугарски документи. Постои сомнеж дека на тој начин неделно се издавале од 30 до 40 пасоши, а се уште не се знае кога почнало ова нелегално дејствување.

Службениците се осомничени за корупција, злоупотреба на службената положба и фалсификување документи. – соопшти Обвнителството за гонење организиран криминал.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *