Македонците во странство може да гласаат само доколку се пријавени

Државјаните на Македонија кои се на привремена работа или престојуваат во странство, преку апликација на Државната изборна комисија се пријавуваат за гласање на претстојните парламентарните избори кои ќе се оддржат на  на 11 декември 2016 година. Апликацијата е многу едноставна и нуди единствена опција при почетокот на пополнување на пријавата со тоа што во делот на матичниот број се вметнува само матичниот број на граѓанинот и заради заштита на самата апликација има броеви кои ја нудат таа заштита. Во неа само ќе треба да го допишете бројот на пасошот кој го поседувате и Ваша e-mail адреса, како и дипломатско конзуларното претставништво во кое ќе гласате.
Македонските граѓани во странство нема да може да гласаат доколку не се пријавени.

Апликацијата на ДИК за пријавување на дијаспората за гласање на изборите е на следниов линк:

https://dijaspora.sec.mk/Default.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published.